De hemel op aarde voor elke fietsliefhebber, zo kun je ActualBikeWear wel noemen. In de wijk Tuinwijk, in het noordoosten van de stad, runt Moniek van der Velden hier haar winkel in wielerkleding.

Uniek concept
Waar de meeste fietswinkels zich richten op fietsen, materiaal en accessoires, zeg maar de ‘hardware’, richt ActualBikeWear zich volledig op de verkoop van shirts, broeken, onderkleding, handschoenen en sokken. Een uniek concept dus. De winkel is pas weer geopend na een grondige verbouwing. Dat was hard nodig want de zaken gaan goed voor Moniek. ‘Ik ben een echte fietsfanaat. Hiervoor deed ik iets totaal anders als tekstschrijver, maar tegenwoordig verdien ik hier mijn brood mee.’ ActualBikeWear bestaat nu vijf jaar en heeft klanten uit Nederland, maar ook uit Frankrijk en België. Veel van haar klanten kopen via de webshop maar ook de winkel krijgt steeds meer klandizie. Vandaar dat een verbouwing noodzakelijk was. De rekken hangen vol met kleurrijke wielershirts van topmerken als Bianchi, Castelli en Sportful.

Grand Départ
De Tourcaravaan racet natuurlijk niet elk jaar door je eigen stad en voor een fietsfanaat als Moniek is dit natuurlijk een fantastische belevenis. Inhakend op de start van de Grand Départ deze zomer heeft Moniek haar collectie uitgebreid met een uniek en exclusief Tourshirt, plus broek. Ze vertelt enthousiast: ‘Het is uiteraard in Utrechtse stijl met de Domtoren erop. Het ontwerp is gemaakt in samenwerking met de ontwerpers van het Italiaanse merk Castelli en verschijnt in een gelimiteerde oplage van veertig stuks, twintig shirts en twintig broekjes.’ Als je zo’n uniek Tourshirt wilt hebben zul je er dus snel bij moeten zijn want gezien de belangstelling voor de Tour zullen ze als warme broodjes over de toonbank gaan. En als je een shirt én een broek besteld, dan krijg je er ook nog eens een ActualBikeWear Ass Saver bij zodat je billen op regenachtige dagen droog blijven zonder dat je racefiets door een lelijk spatbord wordt ontsierd.

Moniek vertelt dat ze samen met de Winkel van Sinkel ook nog een tentoonstelling van retrofietsshirts organiseert. ‘Deze loopt nog door tot en met de Tour. Ook worden er nog vijf dinnershows georganiseerd in samenwerking met de Winkel van Sinkel, helemaal in Franse stijl en compleet met een wieleract en cancan show.’

Ook zo’n uniek Utrechts Tourshirt bestellen? Kijk dan snel op de website van ActualBikeWear http://www.actualbikewear.nl/