De Utrechtse kunstenaar Ad Jenner heeft in opdracht van Albert de Rijk jr. (De Zes Vaatjes) een nieuwe versie van het beeld van de baliekluiver uitgebracht. Deze interpretatie van de baliekluiver is nu verkrijgbaar als bronzen beeld van 15 centimeter hoog.

Baliekluiver, wat?

Volgens de Dikke Van Dale is een baliekluiver iemand die over de balies (reling) van bruggen hangt. In Utrecht heeft deze term een extra dimensie: baliekluivers zijn in de volksmond Utrechters. Daarvoor moeten we even terug in de geschiedenis…

Hangouderen

Baliekluiver-beeld1Ooit was de Oudegracht de belangrijkste aanvoerroute voor handelswaar in Utrecht. Er was daarom veel te doen en te zien rondom de werven aan de gracht.

Vooral voor ouderen was het een populaire bezigheid om al hangend over de balies het schouwspel aan activiteiten te volgen. De bruggen werden daarmee een populaire plaats voor wat we tegenwoordig hangouderen zouden noemen. De term baliekluiver was geboren.

Van kruidenbitter naar bronzen beeld

Baliekluiver-etiket-de-rijkWijlen Albert de Rijk sr. van de Zes Vaatjes bracht de geschiedenis van de baliekluiver opnieuw in beeld met het uitbrengen van een kruidenbitter in 1988. De kruidenbitter werd voorzien van een door De Rijk zelf getekend etiket met de beeltenis van de baliekluiver. De Rijk sr. was sowieso op creatief vlak altijd al zeer actief: hij schilderde de stoelen van Rietveld en Greyhoundbussen. Op latere leeftijd ging hij ook beeldhouwen.

De beeltenis van de baliekluiver inspireerde deze creatieve slijter ook tot het houwen van een bronzen beeld dit utrechtse icoon. Dit beeld is dus nu verkrijgbaar in een kleine versie voor consumenten. Ondertussen wordt er ook gewerkt aan plaatsing van het beeld op ware grootte aan de Oudegracht. Hiervoor wil de Zes Vaatjes een crowdfundingcampagne op gaan tuigen.

Verkrijgbaarheid

Het bronzen beeld van De Baliekluiver is exclusief verkrijgbaar bij De Zes Vaatjes. Het beeld kost €475,- en heel toepasselijk krijg je er uiteraard ook een 20cl fles Baliekluiver kruidenbitter bij!

Rondom de lancering van het beeld is een speciale site ingericht: de-baliekluiver.nl.