Voor vele generaties Utrechters zijn de poffertjes van Victor Consael een begrip. Zij denken met weemoed terug aan de tijden dat de legendarische poffertjeskraam in de Utrechtse binnenstad stond.

Maar wat is er eigenlijk geworden van de eens zo fameuze poffertjesbakker?

Reizende gebakkraam

Kraam Victor Consael
De kraam omstreeks 1930 in Groningen

De van oorsprong Franse Victor Consael trekt begin twintigste eeuw met een gebakkraam door Nederland. In latere jaren wordt de gebakkraam overgenomen door de Utrechtse horecaondernemers Flantua en daarmee komt de kraam definitief naar Utrecht.

Razend populair

De naam Victor Consael blijft bestaan en al snel zijn de poffertjes razend populair onder de Utrechtse bevolking. In eerste instantie staat de kraam jarenlang op het Vredenburg. Vanwege de bouw van Muziekcentrum Vredenburg moet Victor Consael halverwege de jaren zeventig verhuizen naar de Neude. Dit plein zag er destijds een stuk onaantrekkelijker uit dan tegenwoordig. Ook hier weten vele Utrechters de kraam te vinden.

Terug naar Vredenburg

Victor Consael Utrecht
De kraam keert in de jaren ’90 terug op het Vredenburg

In 1996 moet de poffertjeskraam na ruim twee decennia echter opnieuw verhuizen vanwege de herinrichting van de Neude. Wederom strijkt Victor Consael neer op het Vredenburg. Hier blijft de poffertjeskraam staan totdat de plannen voor de bouw van TivoliVredenburg en appartementencomplex Vredenburg ten uitvoer worden gebracht.

Er is dan geen plek meer voor de poffertjeskraam op het plein. Op de laatste dag, zondag 25 februari 2007, is de kraam tot de laatste plaats bezet.

Weg uit het stadsbeeld

Restaurant-De-Baai-2013
Tegenwoordig gebruikt stadstrand De Baai de oude poffertjeskraam

Na het definitieve vertrek uit de binnenstad is Victor Consael tot verdriet van vele Utrechters volledig uit het stadsbeeld verdwenen. De eigenaren van Victor Consael proberen het nog een poosje in Hilversum, maar geven er na een paar jaar de brui aan. De kraam zelf bestaat nog steeds en staat sinds 2010 in Leidsche Rijn, vlakbij de wijk Parkwijk. Tegenwoordig zit daar Stadstrand De Baai, die de oude poffertjeskraam nog steeds in gebruik heeft als strandtent.

Mobiele kraam

545963_267182526712033_1333731506_nHet bedrijf Victor Consael bakt nog steeds poffertjes. Niet meer vanaf een vaste plek, maar alleen nog mobiel, voor zowel zakelijke als particulieren klanten.

http://www.victorconsael.nl/