De Kas-25Op slechts vijf minuten fietsen (moet je wel een beetje doortrappen) van het Ledig Erf vind je een speciaal stukje Utrecht: De Kas Eet & Kweekplek. In zijn kas aan de Koningsweg kweekt tuinder Kevin McMulkin op kleine schaal groente.

Het is op zich al bijzonder dat je hier groente van Utrechtse bodem kunt kopen (al kan dat op meer locaties), maar De Kas is veel meer dan dat. Benieuwd naar het verhaal achter dit initiatief bezochten we oprichter Kevin (uiteraard) op locatie.

Tropische temperaturen

De Kas-16Met dank aan het bord langs het fietspad en wat instructies (‘eerste kas, derde deur’) vinden we de Eet & Kweekplek snel. Met een bescheiden buitentemperatuur van 16 graden stappen fotograaf Huib en ik met jas aan De Kas binnen. Doordat de zon schijnt, is de temperatuur in de kas inmiddels opgelopen tot 25 graden. De jassen kunnen dus gelijk uit. “Het kan hier in de zomer tropische temperaturen bereiken; soms vergeet ik dat ik in Nederland ben.”, aldus Kevin.

Een blik in de voedselketen

De Kas-3Als ‘opperhoofd tuinder’ vertegenwoordigt McMulkin een groep initiatiefnemers die vorig jaar met De Kas startte. Daar hoort ook zijn vriendin Meike bij, die de tweets plaatst terwijl Kevin zijn handen bevuilt met Utrechtse aarde. Doordat de Utrechtse tuinder studeerde in Wageningen was hij altijd al bezig met de voedselketen.

De Kas-36Door ook regelmatig activiteiten in De Kas te organiseren, willen Kevin & co mensen een blik laten werpen in de voedselketen en hen daarmee prikkelen en inspireren. Vandaar ook de toevoeging ‘Eet & Kweekplek’. Zo is er regelmatig een ‘Wat De Kas Schaft’, waarbij een maaltijd van met name (seizoens)groenten uit de kas wordt bereid. Kevin: “Op deze manier kunnen we uitleggen hoe het kweken in zijn werk gaat en mensen het verschil laten proeven met supermarktgroenten.”

Lokale groenten bij lokale horeca

De Kas-4Naast het kweken en verkopen van groenten, levert Kevin ook aan lokale horeca. Onder andere bij Hooi en Brasserie Domplein worden groenten uit De Kas geserveerd. Ook initiatieven als voedselcollectief Voko en Voedselhub Tuindorp zijn trouwe afnemers. De Kas heeft de ambitie te leveren aan meer horecagelegenheden in Utrecht. Dat kan overigens ook op aanvraag: een nieuwe Utrechts product (waar we nog niets over mogen schrijven) begint al aardig te groeien in De Kas…

Adres en openingstijden

De KasDe Kas Eet & Kweekplek is gevestigd aan de Koningsweg 135 (net na het viaduct onder de Waterlinieweg). De openingstijden van De Kas:

  • Woensdag & donderdag: 12-18 uur
  • Vrijdag & zaterdag: 10-18 uur

Op de hoogte blijven over de activiteiten in De Kas? Volg ze op facebook.com/DeKasEetEnKweekplek of op Twitter of Instagram.

De Kas-27De Kas-17De Kas-12

Foto’s: Huib Dommers