Dat Druk de nieuwe hotspot is aan de Westerkade, is geen nieuws meer. Met name filterkoffiebar Koffie Leute stond – terecht – behoorlijk in de schijnwerpers de afgelopen weken. Maar wat deze plek echt interessant maakt, is dat het bij uitstek een verzamelplaats is van creatieven en makers. Tijd voor een bezoekje aan het leeratelier van Katia Plewnia van Labour of Art, dat achterin de oude drukkerij gevestigd is.

Ambachtelijke werkplek

Ondanks het feit dat Druk een sowieso al een verrassende indeling heeft, springt de werkplek van Katia het meest in het oog. Nadat je via de koffiebar langs de Kledingbibliotheek, de kas en enkele werkplekken gelopen bent, kom je uit bij het atelier van Labour of Art. Katia maakt hier met de hand leren tassen, maar ook accessoires van restmateriaal. Haar werkplek bestaat uit een naaitafel, een grote werktafel en een kast met allerhande benodigheden en gereedschappen. Wie een korte blik op het atelier werpt, kan niet anders dan concluderen dat hier puur ambachtelijk werk verricht wordt.

Natuurlijke lijnen

Alle producten van Labour of Art zijn gemaakt van leer, maar hebben veel meer dan dat gemeenschappelijk. Katia: “Mijn tassen vertellen een verhaal en zijn herkenbaar aan de natuurlijke lijnen. Ik maak gebruik van hoogwaardige, duurzame materialen. Ook probeer ik een huid altijd volledig te gebruiken.”

De van oorsprong grafisch vormgeefster besloot eind vorig jaar haar digitale tools in de wilgen te hangen en zich op het leerambacht te storten.”Ik wilde me bezig houden met het maken van echte, tastbare producten. Daarom volgde ik een vakopleiding en begon ik met het maken van tassen, omdat ik affiniteit had met stof en papier”, vertelt de leerbewerkster. Dat deed de maakster zo verdienstelijk en met zoveel plezier, dat ze besloot zich volledig te richten op haar nieuwe passie.

Rasechte creatief

Katia is een rasechte creatief: “De tassen maak ik wel in series, maar geen enkel product is hetzelfde. Ik kan simpelweg niet twee keer hetzelfde maken. Daarnaast evolueert een tas zich in dit proces.”

Katia was de allereerste die zich vestigde in Druk, terwijl het gebouw nog verbouwd werd. Deze creatieve broedplaats biedt haar ook een plaats om haar tassen onder de aandacht te brengen bij een groter publiek. De kast in de koffiebar is deels gevuld met tassen en accessoires van Labour of Art, die er ook te koop zijn. Daarnaast is Etsy een belangrijk verkoopkanaal voor Labour of Art. Via haar webshop op Etsy verzendt Katia vanaf de Westerkade leren tassen over de hele wereld.

Bezoek de website van Labour of Art voor meer informatie.