De Utrechtse fotograaf Udo Prinsen ging in 2015 mee met de Nederlandse expeditie naar Spitsbergen om de wetenschap rond klimaatverandering te ondersteunen met een beeldproject. Hij was als kunstenaar een vreemde eend in de bijt in een groep van meer dan 50 wetenschappers, onder wie ook weerman Peter Kuipers Munnike.

Blikjescamera’s

Ofw5yEd6UQRYaN12

Door met speciale blikjescamera’s te werken was Prinsen in staat foto’s met een extreem lange sluitertijd (tot 2 maanden) te maken. Het doel van Prinsen was een beeldexperiment aan te gaan dat hij op semi-wetenschappelijke manier kon benaderen. Daarvoor maakte hij gebruik van analoge pin-hole fotografie, waarbij hij blikjes van Damn Good Soap Company als camera’s gebruikte. Dit leverde hele speciale beelden op, die Udo nu wil exposeren in het stadskantoor van de Gemeente Utrecht.

Crowdfunding voor expositie

Fb4ZdXA0MpbxszCSOm in staat te zijn om te exposeren wil de fotograaf 8 werken op groot formaat laten afdrukken. Dit is een kostbare aangelegenheid, waarvoor Prinsen €4.000,- nodig heeft. Wanneer je hem daarbij wilt helpen, kun je alleen deze week nog bijdragen in zijn project op crowdfundingplatform Voordekunst: https://www.voordekunst.nl/projecten/3974-tijd-in-blik-1.