09-Publiek Afgelopen woensdag waren we uitgenodigd voor een bijzonder feestje: de lancering van de app BKSY. In de aanwezigheid van Ronald Giphart werd in de Metaal Kathedraal deze mobiele app voor het onderling delen van boeken gelanceerd. De Utrechtse start-up BKSY (spreek uit: ‘boeksie’) is ambitieus: ze wil de grootste bibliotheek ter wereld worden.

Boeken uitlenen aan je vrienden

08-OprichtersDe oprichters van BKSY zijn de Utrechters Robbin Reijnen (29) en Peter Knol. Volgens deze jonge ondernemers is de nieuwe bibliotheek slim, social en heeft het ieder boek te leen. De app werkt simpel: door het scannen van de ISBN-code met de camera van je smartphone belandt het boek gelijk in je persoonlijke boekenlijst. Zo krijgen je BKSY-vrienden direct toegang tot je boekenkast.

Warmhouden van de leescultuur

De aanwezigheid van de Utrechtse schrijver Ronald Giphart bij deze hippe launch was opvallend: is een app als BKSY immers niet een bedreiging voor de boekenverkoop? Giphart was helder: “Door boeken van elkaar te lenen kom je in aanraking met nieuwe schrijvers en genres. Hier liggen juist kansen. Bksy levert een bijdrage aan het warmhouden van de Nederlandse leescultuur. En daar is elke auteur bij gebaat.”

Giphart: van lezen wordt je sexy

05-GiphartBKSY is een mooi voorbeeld van de opmars van de deeleconomie. Giphart gaat nog een stapje verder: “Mensen zijn van nature wezens die delen, ze zijn empathisch. Dat onderscheidt hen van dieren.” betoogde Giphart. “Dat empathische wordt groter naarmate je meer leest, wijst onderzoek uit. Vandaar dat mensen die veel lezen aantrekkelijker worden gevonden. Lezen maakt dus sexy.”

De app BKSY is verkrijgbaar voor iPhone en Android.