Zowel in het centrum van Utrecht als daarbuiten zijn enorm veel plekken waar je een heerlijk broodje kunt halen. Maar het bekendst is toch wel de lekkernij met een Italiaans tintje: Broodje Mario, legendarisch in 030 en omstreken. Als echte Utrechter heb je vast wel eens eentje gegeten.

Signor Nistro

Broodje Mario-1
La famiglia aan het werk © Meral Soydas

Broodje Mario is ooit bedacht door Mario Nistro. Deze Italiaan van geboorte kwam in 1973 naar Nederland om hier op te treden als drummer met de band Nuovi Cardinali. Maar daarmee viel niet veel geld te verdienen en dus ging Nistro aan de slag in de horeca en bedacht uiteindelijk het beroemde Broodje Mario. Dit werd binnen de kortste keren zo populair dat hij het niet meer alleen af kon en de hulp van familie en vrienden moest inschakelen.

Broodje Mario

Broodje Mario-4
Hét Broodje Mario © Meral Soydas

De broodjes van Mario zijn er in verschillende varianten: het klassieke Broodje Mario, een vegetarische versie, Caprese, dubbel belegd… Je kunt ze krijgen zoals je ze hebben wilt: met extra peper of kaas, zonder groente en lekker warm. Naast de broodjes verkoopt de kraam ook pizza’s, calzones en frisdrank. Broodje Mario heeft momenteel drie locaties in de binnenstad: op de Oudegracht aan beide kanten van het water en op het Janskerkhof. Daarnaast kun je al hun lekkernijen tegenwoordig ook thuis (of als lunch op kantoor) laten bezorgen.

Lunchen in de stad

Broodje Mario-0
De meest beroemde locatie aan de Oudegracht © Meral Soydas

Broodje Mario is legendarisch in Utrecht en valt inmiddels in dezelfde categorie als spoorpunten, Vockingworst en Domtorentjes. Het is bijna ondenkbaar om de stad in te gaan en zonder een broodje weer naar huis te gaan. De grote ronden bollen vinden dan ook gretig aftrek onder het winkelend publiek en bij kantoorpersoneel dat tijdens de lunchpauze een ommetje maakt door de stad.

Mario Nistro is een aantal jaar geleden overleden maar zijn familie en personeel heeft het bedrijf met veel succes voortgezet. Zo leeft Mario voort in Utrecht en zijn broodje nog steeds ongekend populair.