Aan de Oudegracht, in een van de 732 werfkelders die Utrecht rijk is, vind je keramiekatelier Werfklei. De relatief grote kelder van keramiekkunstenaar Reinier bevindt zich direct onder stadskasteel Payenborch. Ondanks de herkenbare locatie is het even zoeken naar de ingang van het atelier. Gelukkig biedt een beknopte uitleg uitkomst.

Traditioneel ambacht

Onder het genot van een – uiteraard van keramiek gemaakt – kopje koffie vertelt Reinier – de man achter Werfklei – mij het verhaal achter zijn atelier aan de gracht.

De kelder doet al vele jaren dienst als keramiekatelier. En zeg nou zelf: er is toch geen beter passende locatie in Utrecht voor het uitoefenen van een traditioneel ambacht? Daarnaast is het klimaat van een werfkelder ook uiterst geschikt voor het maken van kleiproducten: in het eerste gedeelte onder de straat is het uiterst vochtig en meer achterin de kelder veel droger. De inrichting van de atelier is hier optimaal op aangepast.

Experimenteren

OLYMPUS DIGITAL CAMERAReinier nam de hele boedel over van de vorige ‘bewoner’, die ook een keramiekatelier runde in de werfkelder. De manier waarop bij Werfklei borden, kopjes en allerhande aardewerk objecten worden vervaardigt mag met recht ambachtelijk genoemd worden. De kunstenaar leerde het ambacht op de ambachtsopleiding in Gouda, maar leerde het vak pas echt door eindeloos veel keramiekproducten te fabriceren.

Waarom keramiek? “Omdat klei een van de meest flexibele materialen is: totdat het in de oven gaat is alles aan te passen of corrigeren.” Experimenteren met klei en glazuur is Reinier op het lijf geschreven. Trots toont hij mij enkele keramiekproducten met kleurrijke kristallen die ontstaan zijn bij afbakken van het glazuur in de oven.

iPhonespeaker van keramiek

Het vervaardigen van keramiek beperkt zich bij Werfklei niet tot potjes, kopjes en schoteltjes. Reinier laat zien een eigentijds ambachtsman te zijn door ook nieuwe producten te bedenken en daarmee de toepassing van keramiek op te rekken. Een van de meest opvallende vondsten in het atelier is een iPhonespeaker. Toch maakt de kunstenaar niet alles. De functionele toepassing staat bij alle producties van Werfklei voorop.

Ambassadeur van het ambacht

Naast het maken van keramiekproducten draagt Reinier zijn kennis ook over aan anderen door middel van workshops en cursussen. Naast dat je echt iets leert maken met je handen is het volgens hem ook nog heel erg ‘zen’. En inderdaad, een korte demonstratie bekrachtigt deze stelling. Het zachte suizen van de draaiplaat en de harmonische handbewegingen laten je even vergeten dat je je slechts een paar meter onder het bruisend hart van de stad bevindt.

De producten van Werfklei zijn te verkrijgen bij De Kast in de Zakkendragersteeg en binnenkort wellicht in de webshop van Made in 030!