Zeefdrukken

“Het is te merken dat we hier met zijn allen heel trots zijn op de stad. Daarom kan ik deze serie ook eindeloos blijven uitbreiden, omdat er al zoveel moois is én bijkomt.”

Tijdens zijn studie raakte Lucas nieuwsgierig naar de techniek van zeefdrukken en sloeg aan het experimenteren. Hij maakte een gestileerd ontwerp van de Domtoren met een gekleurde cirkel erachter. Hiermee wilde hij ontdekken wat hij met deze druktechniek kon bereiken op gebied van overlap. Een geslaagd experiment: hoewel het begon als proef, kwam deze print toch bij de mensen terecht. En tot op de dag van vandaag komen er nog speciale verzoeken om deze afbeelding op diverse formaten en in verschillende kleuren te bestellen binnen.

Het zeefdrukken stopte daar dan ook zeker niet. Tijdens een stage in Eindhoven werd hem gevraagd om de werkplaats daar op te zetten en te optimaliseren. Toen dit bedrijf naar een andere locatie verhuisde, twijfelde Lucas geen seconde om de apparatuur over te nemen. Dus print hij nu alles in zijn eigen atelier aan Wolvenplein. Zo ook zijn inmiddels welbekende serie van Utrechtse stadsgezichten met kenmerkende gebouwen en locaties in de hele stad.

Oost west, thuis best

Elke afbeelding wordt in een gelimiteerde oplage gedrukt. Op is echt op, maar dat betekent niet dat een locatie als de Oudegracht niet op andere wijze nogmaals aan de serie kan worden toegevoegd. Het is een doorlopend project en het leuke vindt Lucas dat mensen hem nu ook op locaties wijzen. Zo ontwierp hij onlangs een print bij het Oosterspoorbaan dat in 2017 is geopend. Vooral Utrechtse klassiekers als de Domtoren zijn erg geliefd, maar Lucas richt zich graag op de hele stad. Van een foto maakt hij een grafisch ontwerp in twee kleuren om dat vervolgens te drukken.


Terug naar het makersoverzicht? Klik hier.

Maker: Lucas van Hapert

Enthousiast geworden over Lucas van Hapert? Je vindt zijn producten hier!

Lijnen en Dick Bruna

Naast het zeefdrukken werkt Lucas in opdracht en ontwerpt hij boekomslagen, huisstijlen, posters, flyers en meer voor onder andere Het Literatuurhuis en de Arbeiderspers. Kenmerkend voor zijn stijl is dat hij in elk ontwerp het liefst werkt met twee à drie kleuren en dat zelfs in digitaal werk of standaard drukwerk aan zijn kleur- en lijngebruik is te zien dat hij een echte zeefdrukker is. Zijn grootste inspiratiebron is absoluut Dick Bruna en dat is te zien aan zijn boekenkast vol werken van Utrecht bekendste illustrator! In zijn werkplaats vindt hij het vooral heel fijn dat hij het werken achter zijn computer kan afwisselen met het handmatig drukken van prints en heeft hij het idee dat hij daardoor veel verder komt in zijn werk. Samen met zijn vriendin Tessa deelt hij het atelier en heeft hij een echt Utregs kleurboek gemaakt.