Ultieme vrijheid

Tom van Straaten van Noest begon zijn carrière in de evenementenbranche, maar na drieënhalf jaar in Nieuw-Zeeland te hebben gewoond, kwam hij tot de conclusie dat het leven veel meer is dan werken. Hij bleef freelancer, maar was ook op zoek naar vrijheid en creativiteit. Per toeval kwam hij terecht bij Stichting Tafelboom, waar hij een dag per week aan de slag ging als vrijwilliger. Daar ontstond zijn liefde voor stadshout. Hij ontdekte dat hij graag iets met zijn handen deed in plaats van alleen achter een computer te werken.

Liefde voor Utrechts hout

“Het is heel inspirerend om te werken tussen mensen die ook met hout bezig zijn. Iedereen leert van elkaar en brengt elkaar op nieuwe ideeën.”

In Nieuw-Zeeland had hij het goed naar zijn zin, maar eenmaal terug in Utrecht, merkte Tom dat hij de stad toch wel erg gemist had. Thuis begon hij te werken aan persoonlijke ontwerpen, gebaseerd op het ontbijtplankje dat hij als kind gebruikte. Voor vrienden met kleine kinderen maakte hij hierop gebaseerd  een gepersonaliseerd cadeautje. Maar al gauw wilden meer mensen zo’n bijzondere plankje van Noest. En zo werd hij van hobbyist een echte pro.  Tom doet alles zelf en is van huis uit begonnen. Inmiddels deelt hij een houtbewerking werkplaats met een aantal anderen en heeft daar een kantoor.

Terug naar het makersoverzicht? Klik hier.

Maker: Noest

Enthousiast geworden over Noest? Je vindt hun producten hier!

Duurzame dom

Bij het maken van de planken ontstond veel resthout. Tom vindt het milieu en recycling erg belangrijk en ging op zoek naar een oplossing. Hij ontwierp een sleutelhangertje onder andere in de vorm van de Domtoren en kon op deze manier al het hout dat hij gebruikt opmaken. Op het moment maakt hij vooral gebruik van stadshout en vermeld op al zijn producten van welke boomsoort het is, waar de boom stond en van wanneer tot wanneer. Gekapte bomen krijgen op deze manier een tweede leven. Tom is geen meubelmaker, maar heeft zichzelf aangeleerd de producten te maken, maar is wel altijd op zoek naar kennisverdieping bij anderen en via cursussen.