Kleurrijke werkplaats

Stichting echtWaar is een Utrechtse werkplaats voor textiel en keramiek, waar mensen met een arbeidsbeperking werkzaam zijn. De werkplaats staat onder leiding van de twee vakvrouwen Loes van der Heijden en Irma Heijnsdijk. Zij werken samen met hun medewerkers aan unieke, handgemaakte producten. Er worden bij textiel met name recyclebare materialen gebruikt. Zo maken ze tassen die worden geweven van supermarkttasjes en maken andere tassen van oude reclamebanners. Het resultaat is milieuvriendelijk en zeer kleurrijk!

Samen werken

“In onze naam is Waar met een hoofdletter en echt niet; het gaat bij ons om de producten, de gerecycelde materialen en natuurlijk om de mensen die het maken. Het zijn échte waren.”

De stichting krijgt veel materialen en stoffen toegestuurd en aan de hand daarvan – en van opdrachten die zij krijgen – bepalen Loes en Irma welke producten er gemaakt worden. De dertien medewerkers van de stichting werken verdeeld over een aantal dagdelen per week aan de producten. Zo zitten zij met plezier achter de naaimachine, het weefgetouw en wordt er naast  keramieken vazen, schalen en servies uit mallen ook hard gewerkt aan unieke, handgemaakte draakjes.

De stichting is in 2015 opgericht en werkt veel in opdracht. Ook werken Irma en Loes samen met andere sociale ondernemingen, bijvoorbeeld aan producten van ontwerpers die door hen in de dagbesteding worden uitgevoerd.

Terug naar het makersoverzicht? Klik hier.

Maker: Stichting echtWaar

Enthousiast geworden over Stichting echtWaar? Je vindt hun producten hier!

Bovenop de Dom

De stichting maakt onder andere een interpretatie van Utrechts bekendste pronkstuk: de Dom. De Dommen zijn gemaakt van porselein en zijn versierd met decoraties van fietsen en tulpen. Deze tekeningen zijn gemaakt door Jan en Anne. De Dom volgens Jan, Anne en Hosnia prijken ook op divers gekleurde kopjes, mokken, kannen en bordjes; een genot om van te eten en een prachtige serie bij elkaar. Irma en Loes bieden hun medewerkers veel gezelligheid door ze bij elkaar te brengen met geregeld een theepauze, maar vooral zorgen zij ervoor dat er structuur in de dag zit. De medewerkers zijn in elk geval heel gelukkig bij echtWaar, omdat ze er zichzelf kunnen zijn en er veel gelachen wordt!