Kennismaking met zeep

“Het is belangrijk om de zeep met veel aandacht te maken. Door zelf te roeren in plaats van machines te gebruiken, voel je aan de weerstand van de zeep in je pan precies wat het perfecte moment is om op te gieten.”

Tijdens een reis door Canada verbleef Evelien op een boerderij waar in de keuken zeep werd gemaakt in een grote pan. Na haar afstuderen aan de kunstacademie was ze op zoek naar een nieuw project. Ze werd meteen verliefd op het ambacht zeep. Door de natuurlijke geuren rook het heerlijk en nog belangrijker: de zeep was goed voor haar huid, waar zij van kinds af aan last van had. En zo ontstond Werfzeep in 2009. Een toepasselijke naam, aangezien zij en Laurens begonnen in een werfkelder aan de Oudegracht. Een paar maanden na de reis en vele zepen verder stond Evelien al met haar zepen op de kerstmarkt van de Twijnstraat. Ze begon rustig aan, maar er bleek meteen vraag naar deze zeep. Inmiddels werken ze zelfs met een klein team aan het ontwikkelen en produceren van de zepen. Nog altijd met de hand in een grote pan, in een atelier vol ingrediënten, potten en pannen. Deze zijn allemaal van flink formaat, maar nog hanteerbaar genoeg om goed zelf in te roeren.

Natuurlijk lokaal

Werfzeep is een zeer lokaal product. De zeepziederij bevindt zich aan de Westerkade en ook de drukkerij van de duurzame zeepverpakkingen is Utrechts. De sociale werkplaats aan Oudegracht aan de Werf pakt de zepen in en de ontwerpers, Studio Vrijdag, zijn zelfs de buren van Werfzeep. En ze hebben een unieke samenwerking met het Wickenburghse bos ten zuiden van de stad. Hier teelt Evelien allerlei kruiden  in de zeepkruidentuin en oogst van verschillende heilzame bomen en heesters.

Maar bovenal is het een zeer verzorgend product. Het hoofdbestanddeel is altijd een biologische plantaardige olie, zoals cacaoboter, olijfolie, jojobaolie, kokosolie en avocado-olie.  De zepen zijn superfatted, wat inhoudt dat er meer olie in de zeep gaat dan dat je kunt verzepen, waardoor deze al verzorgt tijdens het wassen. En de glycerine, het hydraterende bestanddeel van zeep, is zeer hoog en daardoor is Werfzeep een stuk zachter dan traditionele fabriekszeep. Alle ingrediënten zijn goed voor de huid én voor het milieu.

Evelien laat zich vooral leiden door haar eigen wensen bij het ontwikkelen van de zepen. De calendulazeep bijvoorbeeld is zo zacht en kalmerend dat het heel fijn is voor de gevoelige huid. En soms inspireert een ingrediënt haar juist; zo stond zij eens tussen de amandelbloesems en vond dat die geur in een zeep móést. Ook werkt Werfzeep samen met de Botanische Tuinen Utrecht waarvoor ze speciale zepen ontwikkelen met ingrediënten uit de Tuinen.
Bij Werfzeep verwerken ze alleen maar ingrediënten met een goede werking op de huid, niet alleen voor een bepaalde geur of kleur. De nadruk ligt altijd op natuur!


Terug naar het makersoverzicht? Klik hier.

Maker: Werfzeep

Enthousiast geworden over Werfzeep? Je vindt hun producten hier!