Mesjokke - 100% eerlijk

Misschien wel de meest eerlijke chocolade die je maar kunt krijgen; Mesjokke. De Chocolate Explorers lanceerden begin 2015 dit rasechte Utrechtse chocolademerk. Met hun bean to bar repen maken zij een chocolade die wat totaal anders is dan de chocolade uit supermarkten. Met veel zorg selecteren zij hun cacaobonen. Deze komen uit Nicaragua en Madagaskar voor hun smaken melk en puur. Daarnaast maken zij ook een ‘Mystery Dark’ reep; pure chocolade met elke keer andere bonen uit bijvoorbeeld Costa Rica en Peru. Afhankelijk van het seizoen en de afkomst is deze verrassingsreep dus de ene keer fruitig en de andere keer kruidig.

Ontdekkingsreizigers

De Chocolate Explorers waren in eerste instantie Wouter en Jasper, liefhebbers van lang tafelen en goede ingrediënten. Graag wilden zij een bijzonder product maken. Goede vriend Luc sloot zich aan en hoewel Jasper en Wouter op andere ontdekkingstochten zijn gegaan, houdt Luc zich nog altijd bezig met het verfijnen van de chocolade en het ontwikkelen van nieuwe producten. En nu doet hij dat samen met Per, die na een half jaar in Ghana onderzoek te doen naar eerlijke cacao voor zijn studie antropologie niet kon wachten om zijn opgedane kennis in te zetten voor Mesjokke.
Het eerste jaar bestond vooral uit het zoeken naar de beste cacaobonen, het maken van recepturen, het ontwerpen van een verpakking en dit alles direct te verfijnen. Het resultaat mocht er zijn! Mesjokke lanceerde in 2015 de eerste bean to bar repen in melk en puur. In de tijd erna hebben zij ook zeker niet stil gezeten. Aan het assortiment is een blonde chocolade toegevoegd en diverse limited editions. En met cacao kan zo veel meer! Zo hebben zij in diverse samenwerkingen ook een heus bier gebrouwen en een kaas gemaakt. Per en Luc zijn altijd op zoek naar manieren om bestaande recepten te verfijnen, nieuwe recepten te ontwikkelen en creatief om te gaan met hun favoriete ingrediënt cacao.

“Het gaat om de herkomst van de cacaoboom, die gevoed wordt door het terroir van een land, het verhaal van de cacaoboer, de toewijding van de chocolademaker en de relaties die al deze schakels met elkaar verbinden. Onze missie is om te blijven leren hoe we het allerbeste uit de cacaoboon naar boven kunnen halen, en dat dragen we ook graag over aan onze klanten”

Terug naar het makersoverzicht? Klik hier.

Maker: Mesjokke

Enthousiast geworden over Mesjokke? Je vindt hun producten hier!

Cacao op z'n best

Per en Luc hebben alles zelf geleerd en ook de gehele productie ligt in hun eigen handen. Dit begint bij het proeven van de cacao. Hier ontstaan meteen hun ideeën uit. De soort cacaoboon bepaalt de smaak chocolade, in plaats van andersom. Vervolgens branden zij de cacaobonen, ontdoen deze van hun vlies en malen ze wat overblijft 24 tot 48 uur lang. Op het eind wordt de chocolade getempereerd en in mallen gegoten om de repen af te maken. Omdat de cacaobonen van zulke goede kwaliteit zijn en Per en Luc deze in de schijnwerpers willen zetten, worden er nooit nootjes, karamel of andere extra smaakmakers toegevoegd. Wat je proeft is chocolade op zijn zuiverst.

Naast een goede smaak is duurzaamheid het belangrijkst voor Luc en Per. De cacao wordt eerlijk en op een milieuvriendelijke manier verbouwd. Ook wordt de gehele cacaoboon gebruikt. De vliesjes die verwijderd worden, gaan vervolgens naar De Bijenakker. Ook verkrijgen zij daar het venkelzaad voor de blonde chocola. De smaken van Mesjokke zijn (h)eerlijk verrassend. En je kunt Mesjokke dus met een gerust hart eten: de makers beheren zelf de gehele productieketen door rechtstreeks in te kopen bij de cacaoboer en vanaf dat moment alles in eigen handen te hebben.