Een smaaksysteem

In 2016 werd aan Emile en Kester gevraagd of hij voor Dutch Design Week een bier wilde brouwen. Omdat het wat kortdag was én omdat hij en compagnon Kester liever zag dat er Nederlandse frisdrank werd geschonken in plaats van de geplande Duitse, kwamen er een aantal ideeën samen. Dezelfde tijdsdruk zorgde ervoor dat de benodigde hoeveelheid ook lastig te produceren was en in Nederland hebben we ontzettend goed kraanwater. De oplossing? Smaak toevoegen en een systeem ontwerpen van logische ingrediënten, waar een volledige bar mee ingericht kan worden! Dat is Roze Bunker.

Emile is ontwerper en heeft altijd veel gereisd en gekookt. Hij is een jaar chef geweest in Cambodja, iets dat hem nu zeker nog inspireert in smaken en combinaties. Kester heeft een achtergrond in de horeca en biologische landbouw is actief op festivals. Samen noemen zij zichzelf fruitslagers, omdat voor hun smaaksysteem elk onderdeel van het fruit gebruikt wordt. Ze gooien net als reguliere slagers niets weg, maar geven alles een bestemming: geen gehakt, maar wel bier, zeep, onderzetters..


Meer dan limonade

“Een fabriekje waar aan producten voor een nieuwe wereld wordt gewerkt. Mensen hebben er vaak verschillende associaties bij, maar in elk geval meestal positief!”

De siropen van Roze Bunker zijn niet enkel bedoeld om limonade van te maken, hoewel dat natuurlijk óók kan. Liever worden ze gezien als een nieuwe belangrijke factor binnen de Nederlandse (fris)drank. De siropen kunnen gemengd worden, aangelengd met plat of bruisend water, toegevoegd worden aan cocktails, zelfs toegevoegd aan bier om een radler te maken. In de toekomst lijkt het ze gaaf om smaakextracten te maken om bier happiger te maken. Het ideaal is dat een bar met minder flessen toch eenzelfde ruim aanbod kan bieden. En het is breed inzetbaar. Het is mogelijk een volledige bar in te richten op een vaste locatie, maar ook op festivals, evenementen en pop-up locaties.

Waarom de naam Roze Bunker? Voor Kester en Emile staat het symbool voor een ideale plek.

Ze zijn dan ook op meerdere vlakken enorm duurzaam bezig. Niet alleen wordt alles van het fruit gebruikt, maar door op deze manier aan frisdrank te werken, zorgen zij ervoor dat er ook minder vervoerd en minder gekoeld hoeft te worden. Één fles siroop staat gelijk aan een krat frisdrank. Ze maken gebruik van logische producten, een door hen zelf gebruikte overkoepelende term voor biologisch, lokaal en resten – voor zover beschikbaar.

Terug naar het makersoverzicht? Klik hier.

Maker: Roze Bunker

Enthousiast geworden over Roze Bunker? Je vindt hun producten hier!

Experimenteren met smaak

Het productieproces is vergelijkbaar met bier brouwen. Ze gebruiken dan ook dezelfde ketels, waarin ze puur fruit laten trekken. Hieraan wordt wat suiker toegevoegd als conserveermiddel, veel minder dan in reguliere frisdranken. Verder worden er geen extracten of andere producten aan toegevoegd. Alle smaken ontstaan uit fruit en kruiden en de combinaties die Emile en Kester ontwerpen. Elk fruit heeft zijn eigen smaak en bereidingswijze en hier wordt veel mee geëxperimenteerd. Met Roze Bunker willen zij laten zien dat het anders kan. Bier heeft al een switch gehad – er zijn veel kleine brouwers die betere ingrediënten gebruiken, zij gaan nu voor de “craft frisdranken” en willen iedereen ervan bewust maken dat je met een frisdrank meer kanten op kan en vooral dat het ook duurzaam kan – betere producten, minder plastic. En meer goede smaken!